Hagio paieškos Škotijoje

„Šventė“ ir akims, ir gomuriui

Škotijoje rasite daug vietų, kurias verta pamatyti, kuriose būtina apsilankyti ir paragauti šį tą tradiciško. Daugeliui mūsų ši šalis asocijuojasi su lietingu oru, niūriais pilių kuorais, Lochneso ežero pabaisa ar net šiurpiomis istorijomis apie vaiduoklius. Bet tikrovė yra visai kitokia. Kelionė į Škotiją – tai pažintis su autentiškų pilių, tyvuliuojančių ežerų, dūdmaišio garsų, besiganančių avių ir nuoširdžių žmonių kraštu, kurių dar neišpaikino turistų dėmesys. Čia rasite tiek daug pamatyti ir aplankyti, jog net neabejojame: tai bus šventė, tiek Jūsų akims, tiek gomuriui.

Nacionalinis škotų patiekalas

Keliaujant Škotijoje, tradicinio patiekalo hagio galima paragauti bent 30 įvairių variacijų. Hagis – tai maltomis avies kepenėlėmis, plaučiais ir širdimi prikimštas avies skrandis. Mažutis, pilkas – visai neišvaizdus, bet naujų skonių atradėjams – tikras gardumėlis! Keliaujant po Škotiją, man teko paragauti bent 20 skirtingų šio patiekalo variacijų. Ir kas įdomiausia: ar Edinburge, ar mažame miestelyje Inveray, ar tiesiog važiuojant pakelės užeigoje, hagio kaina visur buvo vienoda, t.y. 10 svarų.

Hagis Škotijoje gaminamas ir parduodamas ištisus metus, tačiau Naujųjų išvakarėse bei „Bernso nakties“ progą, susilaukia ypatingo dėmesio. „Bernso naktis“ – tai šventė, kai minimos vieno garsiausių Škotijos poetų, Roberto Bernso gimimo metinės. Tai koks čia ryšys tarp poeto ir hagio, sakysite? Robertas Bernsas daugiau kaip prieš 200 metų parašė odę „Kreipimasis į Hagį“, kuris deklamuojamas ir mūsų laikais, iškilmingos ceremonijos metu. Papasakosiu, ką mačiau savo akimis vienos tokios šventės metu.

Skambant dūdmaišių muzikai, atsidaro salės durys ir padavėjai ant sidabrinio padėklo iškilmingai įneša hagį. Visa ši iškilminga procesija vinguriuoja tarp svečių staliukų, o svečiai atsistoję sutartinai ploja. Taip, taip – ploja tokiam mažyčiam kimštam avies skrandukui. Patiekalas padedamas ant vieno iš papuoštų stalų. Dūdmaišiams nutilus, šventės šeimininkas visiems susirinkusiesiems padeklamuoja Roberto Bernso eilėraštį, tada, čiupęs ilgą peilį, perpjauna hagį. Po šių iškilmių, vėl lydimas dūdmaišio skambesio, hagis grąžinamas į virtuvę. Tuomet jau pluša visa virtuvės komanda, kuri patiekia šį ir kitus hagius (nes šventėje svečių nemažai) su bulvių koše ir morkomis. Patiekalą škotai rekomenduoja užgerti viskiu, bet čia jau kiekvieno ragautojo pasirinkimas.

Savaitgalio kėlionė su audiogidu
Kelionių organizatoriaus pažymėjimas
Nr. 013118
Kelionių organizatoriaus prievolių įvykdymo draudimo ADB „Ergo Lietuva“ polisas Nr.741-100615
Rekvizitai:
Įmonės kodas: 300123785
PVM kodas: LT100001859918
Sąskaitos nr.: LT814010049500291638
AB Luminor Bank