Provansas: „Marius Fabre” muilas

Nuo sandėliuko iki gamyklos

Provansas garsus ne tik levandomis, bet ir muilo gamybos tradicijomis. Ypatingai šios tradicijos puoselėjamos nedidelėse, dažniausiai vienos šeimos valdomose įmonėse. Viena tokių kompanijų jau gyvuoja daugiau nei 120 metų. Tai  įžymus „Marius Fabre“ muilas. 1900 metais, vos 22 metus turintis Marius Fabre, įkūrė muilo gaminimo cechą Salon-de-Provence miestelyje. Tiesą sakant, savo veiklą pradėjo nuo sodo pašiūrės, kur pasistatė du katilus ir keletą muilo liejimo formų. 

Tuo metu Salon-de-Provence buvo ypač klestintis miestas, kuriame tiesiog virte virė prekyba aliejumi, muilu ir kava. Žaliavos muilo gamybai buvo vietinės. Druska atkeliaudavo iš Camargue regiono  druskingų ežerų, alyvuogių aliejus – iš Provanso pietų, na, o kokoso bei palmių ekstraktai iš Prancūzijos kolonijų. Kadangi prekės ir žaliavos keliaudavo per Marselio uostą, ilgainiui muilas pradėtas vadinti Marselio muilu. O ir manufaktūrų šio miesto apylinkėse buvo apstu. 

Prasidėjus pirmąjam pasauliniam karui, 1914 m. Marius Fabrė  gavo šaukimą į kariuomenę, todėl verslo reikalus paliko tvarkyti žmonai Marie. Ilgus ketverius metus ji rūpinosi muilo gamyba ir prekyba. Nepaisant suirutės, įmonei tai buvo pelningas laikotarpis. Netekusios šeimos verslo prižiūrėtojų, viena po kitos manufaktūros užsidarė. 

Augant pardavimams, 1927 m. „Marius Fabre“ kompanija persikėlė į didesnes patalpas, kur dirbama iki šiol. 1938 m. vyriausias sūnus Fernandas perėmė iš savo tėvo įmonės reikalus. O 1973 m. perdavė vadovavimą jauniausiam savo broliui – Henriui. Tai buvo sudėtingas laikotarpis verslui, nes natūraliai gaminamam muilui atsirado konkurentai – produktai iš sintetinių medžiagų. O ir vartotojų įpročiai pasikeitė. Jie puolė išbandyti naujus, kad ir dirbtinius produktus. 

1987 m. Henris Fabre kompanijos valdymą patikėjo savo dukrai Marie – Helenai ir jos vyrui Robertui Bousquet. Kartu jie nusprendė išlaikyti vieną seniausių muilo gamybos manufaktūrų regione. Ir neapsiriko – atėjus naujajam tūkstantmečiui žmonės vis labiau pradėjo atsigęžti į ekologinius produktus. Taigi, šiame regione vis dar sekama tikromis Marselio muilo gaminimo tradicijomis.

marius fabe gamykla

Gamykla, muziejus ir parduotuvė

Lankydamasi Provanse, Salon-de-Provence miestelyje ir aš užsukau pasidairyti po įdomią istoriją turinčią gamyklą. Jau iš tolo pamačiau jos senutį kaminą, kuris tarsi kvietė užeiti. Į ekskursiją po gamyklą, deja, nesuspėjau, bet nužygiavau į „Marius Fabre“ muziejų. Čia pasakojama gamybos istorija ir puikuojasi Gineso rekordą pelnęs muilas. O šalia muziejaus – jauki parduotuvė, kur galima įsigyti fabrike pagamintos produkcijos – įvairiausių natūralių muilų. Viskas atrodė taip gražu ir estetiška, kad ilgokai svarsčiau ką pasirinkti. Išties, puikios lauktuvės iš Provanso!

Tai tik viena iš istorijų, kurias rasite GUIDE 24/7 programėlės maršrute: https://www.guide24-7.lt/audio-gidai/prancuzijos-lobis-provansas/. Daugelis mūsų patirčių, įdomių faktų bei tikrų istorijų sugulė į maršrutus po Europos miestus ir regionus. Bet to nepakako – norėjome juos suskaitmeninti, įgarsinti ir padaryti patogesnius keliautojams. Taip atsirado lietuviškai kalbanti programėlė  GUIDE 24/7. Šiandien 18 paruoštų maršrutų su lankytinų vietų įtraukiančiomis istorijomis, rekomendacijomis bei rašytine informacija laukia keliautojų. Parsisiųsti programėlę gali NEMOKAMAI iš Google Play (bit.ly/3Xs12He) arba App Store (bit.ly/46eGgyW).

Keliaukite maršrutu laisvai, išmaniai ir įdomiai!

Linkėjimai,

Inesa.

Kelionių organizatoriaus pažymėjimas
Nr. 013118
Kelionių organizatoriaus prievolių įvykdymo draudimo ADB „Ergo Lietuva“ polisas Nr.741-100615
Rekvizitai:
Įmonės kodas: 300123785
PVM kodas: LT100001859918
Sąskaitos nr.: LT814010049500291638
AB Luminor Bank
Post Views: 24

Naujienlaiškis

Nori gauti šviežiausias kelionių naujienas ir įdomiausius kelionių pasiūlymus? Prenumeruok mūsų naujienlaiškį – čia sudedame visą savo patirtį, pateikiame kokybiškas kelionių atmintines ir pasakojame savo geriausius nutikimus svečiose šalyse!