Tradicinė Kretos virtuvė: ką verta paragauti

Paragaukite jūros gėrybių

Prakalbus apie Kretą, rodos, visus receptorius suvirpina raudonėlio, graikiško baziliko (kitoks, nei itališkasis!) bei skystojo tyro alyvuogių aliejaus skoniai. Istorinės salos virtuvė atrodytų paprasta, bet tikrai ne prasta. Gaminant maistą, naudojama mažai skirtingų, bet labai šviežių produktų. O Kretos dieta pasaulyje laikoma sveikiausia (iki tol, kol pradedame kalbėti apie kretietiškus saldumynus). Tad ko paragauti Kretoje, ten nuvykus?

Nebūsiu labai originali, bet Kretoje verta paragauti šviežios, ką tik pagautos žuvies. Kaip pastebėjau, nemažai jos siūlo Agios Nikolaos, Retimno, Chanijos bei Sitijos miestelių tavernos. Galite išbandyti keftedákia – tai maži maltos mėsos kukuliai, ir gemistá – ryžiais įdarytų pomidorų bei paprikų. Beje, panašų patiekalą aš išmokau gaminti iš savo mamos, tad dažnai pati ruošiu jį namuose, ir net neįtariau, kad patiekalo kilmė kretietiška! Pietums ar vakarienei rekomenduočiau pasirinkti taverną, ne tik, kur sėdi ir valgo vietiniai gyventojai (nes kartais jie atsivalgę „naminio“ maisto, mielai „doroja“ greitmaistį), bet ir kurios meniu sudaro žuvis, jūros gėrybės ar graikiška virtuvė.

Saldu, kad net „dantys klimpsta“

Pagrindinis ir labiausiai turistų žinomas Kretos saldumynas – tai baklava. Nors daugelis keliautojų galvoja, kad tai turkiškas saldumynas, bet kretiečiai kategoriškai su tuo nesutinka. Baklavos Kretoje radau įvairios: pagamintos iš filo tešlos „pluošto“, traškios kaip vaflis ir net panašios į standžius putėsius. O jau įdarų įvairovė: baklava su cinamonu, įvairiais riešutais, prieskoniais, razinomis ir žinoma, baklava, gausiai pamirkyta meduje – kad net „dantys klimpsta“.

Kitas smaližiams patiksiantis gardumynas Sarikopitakia – aliejuje virtas, bet neriebus, kepinys, kurį jūsų mamos ar močiutės vadina žagarėliais. Jis kažkuo panašus į mūsiškį „Skruzdėlyną“, tik be aguonų. Labai maloniai nustebau, radusi tokį saldų siurprizą savo viešbučio kambaryje – kaip viešbučio komplimentą svečiui.

Šviežia žuvis Kretoje

Savaitės tikrai neužtenka, kad pamatytum bei išragautum visą Kretą, todėl jau „suku galvą“ apie sekančią kelionę į šią puikią salą..

Kelionių organizatoriaus pažymėjimas
Nr. 013118
Kelionių organizatoriaus prievolių įvykdymo draudimo ADB „Ergo Lietuva“ polisas Nr.741-100615
Rekvizitai:
Įmonės kodas: 300123785
PVM kodas: LT100001859918
Sąskaitos nr.: LT814010049500291638
AB Luminor Bank
Post Views: 128

Naujienlaiškis

Nori gauti šviežiausias kelionių naujienas ir įdomiausius kelionių pasiūlymus? Prenumeruok mūsų naujienlaiškį – čia sudedame visą savo patirtį, pateikiame kokybiškas kelionių atmintines ir pasakojame savo geriausius nutikimus svečiose šalyse!